torsdag 18 februari 2021

"Domedagsprofetia"

Hoppas att detta inte låter alltför alarmistiskt. :-) Men ju mer jag läser, ju svårare blir det att inte bli rätt allvarligt orolig. Allt är övervärderat (utom undervärderade aktier, som det fortfarande finns ganska många av, och som fortfarande ser rätt billiga ut, i många fall anmärkningsvärt mycket så; kommer gå närmare in på vilka aktier/teckningsoptioner jag äger och gillar i framtida inlägg.) Hela västvärldens pensionssystem (tror jag, åtminstone Sveriges, där så mycket pensioner finns i aktiefonder) bygger på att börsen är högt värderad. Kollar du på vad AP-fonderna innehar (åtminstone/ffa AP7 Såfa, som jag har (hade)) så blir du mörkrädd. Det är mer el min de största megacaps:en, och de mest övervärderade delarna av S&P500.


Det är ett av de få problemen jag ser med att gå kort hela marknader, när de har varit såhär övervärderade såhär pass länge, att hela samhällen har blivit beroende av att hålla värderingarna uppblåsta. Det låter lite konspiratoriskt kanske, men är en sanning: marknaderna är manipulerade (också i mer normala fall, per definition, (i praktiken) alltid) av centralbanker, stater och supra-nationella organisationer/stater (t.ex. EU).


Hände i Japan också, den kanske mest extrema bubblan någonsin (i hård konkurrens med denna), där de upprätthöll P/E ~60 i 10 år under 80-/90-tal –– det hade inte gått att göra utan staters/institutioners goda minne. Där hade man ett institutionellt ägande på ca 80% –– en nivå som västvärlden först nu börjar närma sig mer generellt. Frågan är hur mycket mer centralbanker kan göra. Stater kan ju föra en mer expansiv finanspolitik (i vissa fall, åtminstone –– t.ex. Sverige har ju förhållandevis låg statsskuld (men många andra är intrasslade i ett nät av att äga varandra –– ex.vis har ju Kina har lånat ut massa till USA över lång tid, men också de har väldigt problematiska finanser) (tror att både USA och Japan har en statsskuld på > 200%, vilket är rätt historiskt unikt).


Piketty är intressant läsning i detta avseende. Han beskriver en utveckling där arvtagande återigen blir allt viktigare, och avkastning på kapital blir oändligt viktigt, som mycket sannolik –– och jag tror han har rätt. Vi är på väg tillbaka mot en pre WWI-värld igen, där befolkningstillväxten avstannar och kapitalklyftorna igen blir extrema (det ser vi ju redan nu, framför allt i det sönderfallande landet USA). Att någon i dagsläget skulle värdera det landet till P/E 40 är bortom mig.


Den här skrämmande och spot-on artikeln från Jeremy Granthams företag GMO målar upp ett rätt övertygande case för emerging markets: https://www.gmo.com/europe/research-library/tonight-we-leave-the-party-like-its-1999/


Flyttade faktiskt en liten del av min lilla premiepension till en rätt billig indienfond (Carnegies) igårkväll.

Gillar inte fonder –– förvaltar hellre pengarna själv –– men måste man ha är det rätt gött genom pensionen för de får så rabatterade avgifter.

Det är ju rätt fint att få exponering mot icke-västerländska marknader också, rätt svårt att få på annat sätt för en småspelare som jag själv.

Inser dock att jag måste ompröva den flytten. Indiens marknad är rejält högt värderad (se https://www.starcapital.de/en/research/stock-market-valuation/), liksom alla andra redan brett uppmärksammade "perfekt demografisk tillväxt-marknader". Alla vill gå lång, och i detta ränteklimat har så gott som alla mer "uppenbara" möjligheter utnyttjats. Nu måste man vara värdeinvesterare, mer än någonsin. Oljebolag ser fortfarande billiga ut, t.ex., liksom allt annat som folk betraktar som redan obsolet. Man måste fly från allt som ser ut som "framtidsmöjligheter" –– digitalisering, ESG, etc –– och satsa på att saker kommer bli mer som vanligt igen. Det är inte "annorlunda den här gången" heller. Västvärlden måste börja producera igen, inte bara konsumera med lånade pengar. Jag tror på industri framöver. Företag med hårda tillgångar som tillverkar saker man kan ta på.

Jag gillar Östeuropa, och i viss utsträckning Sydamerika. Men för all del, så gott som alla börser/andra kapitalmarknader ser bättre ut än västvärldens just nu.

Med det sagt finns en massa undervärderade aktier, och enorma möjligheter att gå kort.

Men den överlag värderingen skulle antyda extremt dålig avkastning på samhällsnivå going forward, om inte den kollektiva bubblan kan blåsas ännu större. Det är ett surrealistiskt experiment som världens centralbanker ägnar sig åt sedan drygt 10 år tillbaka, och gud vet hur länge de kan fortsätta. Det är ungefär som när de romerska kejsarna successivt minskade metallhalten i sina mynt –– det tar lite tid (tror de höll på med det från och till över ett par hundra år också) men förr eller senare kommer inflationen som ett brev på posten, eller ketchup ur en flaska. (Nassim Talebs intervjuer från finanskrisen är värda att återbesöka (finns på youtube)).

Förr eller senare kommer vi behöva deleverage:a dock. En skuldavskrivning av bibliska mått tror jag kommer behövas. De flesta av oss är skuldsatta så långt över våra huvuden att vi inte har en chans om räntan ökar med ens någon procent. Det är inte hållbart på sikt, det är helt uppenbart för den som tittar ens någorlunda objektivt/logiskt på situationen. Många länder är konkursmässiga, hela samhällen. Tror att Grekland är ett framtidsscenario, tyvärr. Många fler stater hade försatts i konkurs om vi inte hade löst bakfyllan med en återställare, och sedan fortsatt festa ännu hårdare, helt utan tanke på morgondagen. Well, snart är morgondagen här. Den kommer alltid. Samhället är har ett så allvarligt beroende nu, att det kommer bli ytterst plågsamt att läka. Det är inte bara en vanlig bakfylla, det är en rejäl avtändning från långvarigt, tungt bruk med hemska abstinensbesvär som väntar oss.

Med det inte sagt att man inte kan klara sig bra igenom det privatekonomiskt, om man vidtar säkerhetsåtgärder. Så länge marknaderna finns kvar kan man tjäna pengar i vilken marknad som helst, om man vet hur man gör. Jag är fortfarande i början av min läroperiod, men hoppas att min försäkring kommer fungera som planerat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Värdeinvesterare, se hit!

Grupp för diskussion om värdeinvestering(ar):   https://www.shareville.se/grupper/vardeinvestering-3436 Vad vi är ute efter är värdeinvester...